Perjantaina tarkoitus oli leikkiä kylddyrelliä ja fiiniä ihmistä menemällä ihmettelemään Monetin ja Renoirin piirustelmia, mutta ei me sit jaksettukaan. Lähdettiinkin Treptowin puistoon kävelemään ja Neuvostosotilaiden muistomerkkiä ihmettelemään.

Puisto oli kaunis, kuten tuosta edellisestä postauksesta voipi huomata. Puistosta löytyy tosiaan myös sellainen pieni ja sievä muistomerkki. Siis neuvostoliittolaisesti pieni ja sievä.  Siitä on mahdoton ottaa kuvia joissa näkyisi kaikki tai edes melkein kaikki. Muistomerkki on varmaan kaikkiaan 200 metriä pitkä. Tämä kuva on otettu puolivälin kieppeiltä. Tässä kohtaa sivuilla (ei näy kuvassa) on sellaisen isot graniittiset "portit" joissa on iskulauseita itäsaksaksi ja neuvostoliitoksi, ja pari 3-4 -metristä sotilasta.
16915.jpg

Tuossa molemmilla sivuilla näkyvät valkoiset jutut ovat kivisiä pömpeleitä, joissa on pitkällä sivulla kuva ja päädyssä tekstiä. Vasemmassa reunassa olevissa on Stalinin kommentteja neuvostoliitoksi ja oikeassa reunassa olevissa samat tekstit itäsaksaksi. Alla esimerkki eräästä:
16917.jpg

16913.jpg

Korkeutta tällaisella pömpelillä on kolmatta metriä ellei enemmänkin.

Varsinainen patsas oli melkoinen pönötys. Kuva on vähän epäselvä, joten selvennän: neuvostosotilas univormu päällä viitta selässä (en huomannut oliko batman- vai teräsmies-viitta) lapsi sylissään. Kädessään soltulla on miekka jolla hän on rikkonut jalkojensa juuressa olevan hakaristin.
16912.jpg

Tämän patsaan jalustan sisällä olevaan muistokammioon DDR:n johto toi aina merkkipäivinä seppeleen ja muuta asiaankuuluvaa roinaa. Kuvassa otos muistokammiosta. Kalteriovi oli lukittu joten sisälle ei päässyt.
16911.jpg

Lattialla oli kuivuneitä kukkasia ja yksi omena. Pitäähän vainailla olla evästä.

Niin, jäi mainitsematta, että tämä muistomerkki rakennettiin Berliinin valtauksessa kaatuneiden neuvostosotilaiden muistoksi. Eivätpä pääse unohtumaan.