Tiina tuli tänään takaisin kotiin. Nyt on Ottu kuopattuna.

Tiina piti tänään vapaapäivän, joten lähdimme kävelemään. Jotta pääsisimme kävelemään, piti ensin mennä kolmella eri junalla; kahdella U-bahnilla ja yhdellä S-bahnilla. Näppärää.

Päädyimme Ostbahnhofille.
Ihan Ostbahnhofin vieressä on ns East Side Gallery. Se on 1,3 km pitkä pätkä aitoa ja alkuperäistä Berliinin muuria. Kovin aidosta ja alkuperäisestä ulkonäöstä ei voida puhua, koska muurin romahtamisen jälkeen erinäiset taiteilijat ovat koristelleet muurin myös itäpuolelta. East Side Galleryssa kuljetaan nimenomaan muurin itäpuolta.

Maalaukset tehtiin alunperin vuonna 1990, mutta ne restauroitiin vuonna 2000. Kaikenlaiset nulkit ja mulkut ovat niitä kuitenkin töhrineet. Turistit ovat myös ottaneet veikeäksi tavakseen kirjoitella tussilla kuvien päälle "Javier ja Juan olivat täällä 28.9.2005. Viva Epsanja!"
Kovin monet nimet mitä äkkäsin olivat nimenomaan eteläeurooppalaisia...

Muuria
13658.jpg

Muuria, taustalla näkyy Berliinin tv-torni
13659.jpg

Erkin ja Pertin pusu
13660.jpg


Meillä oli myös aikumsena katsastaa Frankfurter Allee, entiseltä nimeltään Stalin Allee. Tiiina oli katsonut kartasta vähän huolimattomasti, joten kävelimme muutaman kilometrin vähän huti. Osuimme kuitenkin S-bahn -asemalle ja pääsimme näppärästi (vain suht pienen riidan jälkeen) Stalin Alleelle.
Stalin Allee rakennettiin aikoinaan paraatikaduksi. Ja sen huomaa! Hyvännäköisiä taloja kilometrikaupalla, todella leveä katu, suihkulähteitä, paikoitellen symmetrisiä rakennuksia kadun molemmin puolin luomassa porttimaista vaikutelmaa.

Kävelimme muutaman kilometrin niska vinossa. Valitettavasti oli niin pimeää, ettei kuvaaminen onnistunut. Ehkä myöhemmin.

Pikanttina yksityiskohtana:
DDR:n työläismellakat 1950-luvulla alkoivat nimenomaan Stalin Alleen rakennustyömaalta. Se siitä proletariaatin rintamasta.